Situatie financiering/ contracten 2024

Ten aanzien van de situatie 2022 verandert de financiering van de zorg van het ‘DBC-stelsel’ naar ‘Zorgprestatiemodel’

Voor informatie over het zorgprestatiemodel zie hier.

Contracten

Voor 2024 hebben wij een contract met DSW (inclusief Stad Holland) en Zilveren Kruis (inclusief Interpolis, FBTO, De Friesland)

Met alle andere verzekeraars hebben wij in 2024 géén contract.
Tot onze spijt kwamen wij met de andere verzekeraars niet tot overeenstemming ten aanzien van een redelijk percentage van de door de NZA vastgestelde tarieven.

Indien u bij ons in behandeling komt via een verzekeraar met wie wij geen contract hebben, krijgt u maandelijks een rekening die u bij uw verzekeraar moet indienen. Deze zal u afhankelijk van de vorm van uw polis (budget, natura- of restitutiepolis)  een zeker percentage vergoeden (60-80%, bij een restitutiepolis in principe 100%). U zult zelf voor het resterende gedeelte moeten zorgen (zelf betalen). Mocht dit een probleem worden of zijn, geef dat dan alstublieft aan, dan kunnen wij kijken in hoeverre een betalingsregeling / korting mogelijk is.

Wijzigen polis of verzekeraar

In november en december van elk jaar kunt u uw huidige verzekeraar opzeggen (opzeggen dus uiterlijk 31-12-2023). U heeft vervolgens tot 31 januari (2024) de tijd om een nieuwe polis af te sluiten. Voor informatie kunt u terecht bij websites als Independer of de Consumentenbond.

Let op: de geestelijke gezondheidszorg wordt uit de basisverzekering vergoed. Een aanvullende verzekering is niet nodig.

De basisverzekering vergoedt de meeste zorg die medisch gezien nodig is, zoals de huisarts en een behandeling in het ziekenhuis. Dit basispakket is voor iedereen in Nederland verplicht. Als je zorg uit het basispakket gebruikt, dan betaal je eerst nog het eigen risico. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis met hun ouders meeverzekerd en hebben geen eigen risico. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren.

Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen: de naturapolis, de budgetpolis, en de restitutiepolis.

Bij een restitutiepolis betaalt de zorgverzekeraar de kosten vanuit de basisverzekering bij alle behandelaars. Het is wel mogelijk dat je de rekening eerst zelf moet betalen. Later kun je het bedrag van de rekening terugvragen bij de zorgverzekeraar. Een restitutieverzekering noem je ook wel een verzekering met vrije keuze. Je kunt met een restitutiepolis zelf kiezen naar welke dokter, behandelaar of ziekenhuis je gaat, zonder bij te hoeven betalen. Wel vragen sommige verzekeraars in dat geval vooraf een machtiging. Dit is in onze ervaring zelden een probleem om de zorg van De Velse GGZ vergoed te krijgen.

Alleen bij de ‘zuivere’ restitutiepolis wordt de zorg 100% vergoed, ook als uw zorgverlener géén contract heeft met de verzekeraar. Voor zover nu bekend, zijn voor 2024 de onderstaande polissen ‘zuivere restitutiepolissen’:

Maatschappij Polis Prijs Bijzonderheden
A.S.R. A.S.R. Eigen Keuze € 170,95 Akkoordverklaring/machtiging voor behandeling vooraf noodzakelijk
Aevitae (EUcare) Restitutie € 160,95
Menzis Menzis Basis Vrij € 161,75

Meer informatie over de polissen in het algemeen en de restitutiepolis in het bijzonder vindt u hier.