Informatieve links

Op deze pagina vindt u een aantal informatieve links en filmpjes.

 

  1. Een animatie die helder weergeeft wat cognitieve

Gedragstherapie is, vindt u via gedachtenuitpluizen.nl onder het kopje ZoZitDat – Explanimations. Duur: 2 minuten.

 

 

  1. A short story about emotions, een prachtig filmpje over emoties en waarom het belangrijk is daar zicht en grip op te krijgen, is te vinden via YouTube. Duur: 3 minuten. 3. U allen wellicht welbekend: Leven met de zwarte hond die depressie heet. De beste animatie die weergeeft hoe het is om met een depressie te leven; nuttig voor patiënt en hun naasten. Te bekijken via YouTube. Duur: 4 minuten.

 

 

  1. Via doeevennormaal.nl van het Fonds Psychische Gezondheid vindt u de afleveringen van de gelijknamige tv-serie die verschillende psychiatrische Aandoeningen informatief, respectvol en hoopvol in beeld brengt. Duur per aflevering: 25 minuten.

 

https://www.psychischegezondheid.nl/psychowijzer

 

  1. Brainwiki is een website waar jongeren betrouwbare informatie kunnen vinden over psychische problemen. Over verschillende psychische aandoeningen zijn er korte informatieve filmpjes te vinden, onder andere over ADHD, depressie en autisme.

 

https://www.brainwiki.nl/problemen

 

  1. Via psychosenet.nl/videos zijn, naast interviews met professionals en ervaringsdeskundigen, korte animaties te vinden over psychose. Duur: enkele minuten per video.

 

https://www.psychosenet.nl/videos/

 

  1. Wat is empathie? Een belangrijk maar lastig te definiëren begrip. Hoe leren we dit aan arts-assistenten? De animatie Brené Brown on empathy geeft het beeldend weer en is een goed startpunt voor een gesprek. Te bekijken via YouTube. Duur: 3 minuten.

 

 

  1. Interessant om zelf te bekijken en misschien ook een ‘ijsbreker’ voor de patiënt die zo bang is voor afwijzing dat hij/zij nergens meer toe komt: Surprising lessons from 100 days of rejection. Te zien via YouTube. Duur: 10 minuten.

 

 

  1. The space between self-esteem and self compassion is een inspirerende voordracht van Kristin Neff, grondlegger van de zelfcompassie. Een oproep voor minder hardvochtige zelfkritiek en meer zelfzorg; nuttig voor onze patiënten maar ook voor ons als (belaste) professionals. Te zien via tedxtalks.ted.com. Duur: 20 minuten.

 

 

  1. Dankbaarheid is een van de belangrijkste pijlers in de positieve psychologie. Louie Schwartzberg maakte er een mooie film over met timelapse fotografiebeelden, te zien via www.ted.com: Louie Schwartzberg. Natuur. Schoonheid. Dankbaarheid. Duur: 10 minuten.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8lXYZ6s3Dfk

 

 

 

Hierbij onze top 10 van fascinerende TED-talks over de menselijke geest.

 

Daniel Kahneman (2010). Het raadsel van ervaring versus geheugen.

Deze Nobelprijswinnaar geeft inzicht in hoe verschillend ons ‘ervarende zelf’ en ‘herinnerende zelf’ geluk kunnen ervaren. Is welzijn hetzelfde als geluk?

 

 

Brene Brown (2010). De kracht van kwetsbaarheid.

Een even grappige als diepzinnige lezing over inleving, erbij horen en wat een mens tot mens maakt.

 

 

Kelly Mc Gonigal (2013). Hoe stress je vriend kan worden.

Is stress echt de vijand ? Recent onderzoek toont aan dat het enkel gevaarlijk is als je denkt dat het gevaarlijk is.

 

 

Paul Bloom (2011). De oorsprong van genot.

Waarom vinden wij een origineel schilderij mooier dan een kopie? Onze perceptie van genot en pijn verandert de ervaring. Een geestige presentatie met een voor psychiaters bekende boodschap.

 

 

Shawn Achor (2012). Het geheim van geluk en beter werken.

Moeten we werken om gelukkig te zijn of is het andersom? Een onderhoudend betoog over geluk als inspiratiebron voor productiviteit.

 

 

Philip Zimbardo (2008). Hoe gewone mensen monsters worden… of helden.

De projectleider van het beroemde ‘Stanford-gevangenisexperiment’ en expert bij het Abu Graib proces deelt zijn ervaringen. (Let wel: de presentatie bevat heftige beelden van Abu Graib!)

 

 

Mihaly Csikszentmihalyi (2004). Flow.

Bij velen bekend als de ‘flow professor’. Een boeiend verhaal over de zoektocht die leidde tot zijn inzichten.

 

 

Elizabeth Loftus (2013). Valse herinneringen.

Deze psychologe bestudeert (valse) herinneringen. Ze deelt verhalen en statistieken en stelt belangrijke ethische vragen.

 

 

Read Montague (2012). Wat we leren van 5000 breinen.

Een overzicht van hoe fMRI ons helpt te begrijpen hoe we met elkaar interageren.

 

 

Oliver Sacks (2009). Wat hallucinatie over onze geest vertelt.

Sacks’ enthousiasme en fascinatie werken aanstekelijk. Over het syndroom van Bonnet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=SgOTaXhbqPQ


Kennisplatform Kenmed

Heeft 5 websites gemaakt met betrouwbare en objectieve informatie over medicatie in de psychiatrie. Ze zijn bedoeld voor patiënten en geschreven in begrijpelijke taal. Ze vertellen over de werking van de medicijnen, over bijwerkingen, over feiten en fabels.

De websites zijn tot stand gekomen in samenwerking met cliëntenorganisatie MIND en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, omdat zij grote waarde toekennen aan dit kennisplatform. Zij delen deze informatie ook op hun eigen websites. De teksten zijn geschreven door een grote groep professionals en ervaringsdeskundigen, gecontroleerd door een wetenschappelijke adviesraad en onafhankelijk van de farmacie. Daarbij is gebruik gemaakt van evidence-based richtlijnen en ggz-standaarden en informatie van onafhankelijke instituten, zoals het Lareb en het CBG.

KenMed bestaat uit vijf informatieve websites:

www.antidepressiva.nl
www.stimulantia.nl
www.stemmingsstabilisatoren.nl
www.benzodiazepines.nl
www.antipsychotica.nl